Υλικά για το
φύλλο
½ φλ. καφέ
ελαιόλαδο( μέσα στη ζύμη)
1 κούπα
ελαιόλαδο (για ν’ αλείψουμε τα φύλλα)
1κ.σ. ξύδι
1 και ½ κούπα χλιαρό νερό
1 πρέζα αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
1 κρεμμύδι ξερό
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 πράσο
1 κιλό σπανάκι
Άνιθος
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Πρώτα θα φτιάξουμε τη ζύμη μας. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα τα 800γρ. αλεύρι(το υπόλοιπο το αφήνουμε για το άνοιγμα των φύλλων) και στη μέση αφήνουμε κενό και εκεί ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι, το αλάτι και το νερό. Ζυμώνουμε ελαφρά και συμπληρώνουμε λίγο νερό ή αλεύρι αν χρειάζεται. Όταν γίνει μια ωραία μπαλίτσα την σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη.
Τώρα πάμε να ετοιμάσουμε την γέμιση. Παίρνουμε μια κατσαρόλα
και σωτάρουμε τα κρεμμύδια και το πράσο. Ύστερα βάζουμε το καθαρισμένο και
πλυμένο σπανάκι. Αν θέλουμε βράζουμε πρώτα το σπανάκι και το στραγγίζουμε να
φύγουν τα νερά του. Προσθέτουμε τον άνιθο, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 10
λεπτά περίπου.(5 αν έχουμε βράζει μόνο του το σπανάκι).Η γέμισή μας είναι
έτοιμη.
Παίρνουμε τη ζύμη μας και κόβουμε 12 μικρές μπαλίτσες. Ανά 2
τις ανοίγουμε λίγο και τις ενώνουμε με λίγο λάδι. Φυσικά δεν ξεχνάμε να
αλευρώνουμε για να μην μας κολλήσουν στον πλάστη. Αφού τώρα έχουμε 6 μικρά
φύλλα αρχίζουμε και ανοίγουμε τα μεγάλα, στο μέγεθος του ταψιού μας
αλευρώνοντας καλά. Από κάτω βάζουμε λίγο λάδι στο ταψί και αρχίζουμε να βάζουμε
τα φύλλα πάλι λαδώνοντας το καθένα. Μετά τα 3 φύλλα ρίχνουμε τη γέμιση και
κλείνουμε με τα άλλα τρία. Όταν
τελειώσουμε την κόβουμε σε κομμάτια και την αλείβουμε με λάδι. Ραντίζουμε με
λίγο νερό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 200ο
C. Καλή σας όρεξη και καλή επιτυχία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου